Zdravá strava

Organismus malých dětí bývá citlivý a proto je, pokud lze mluvit všeobecněji, vhodná stava lehká, plná čerstvého ovoce a zeleniny, čerstvé vody. Děti si často přirozeně řeknou, co jim chutná. Mnohdy mohou být citlivé vůči přemíře cukrů, barviv, konzervantů apod..Většina se v dětské stravě nevyskytuje,ale je žádoucí vytrvat i později. 
 
Strava ovlivnuje tělo, vědomí. Hrubší strava zatěžuje trávení a organismus, příliš mnoho cukru může mít za následek výkyvy emocí a nálad a zesílenou aktivitu. Proto se může vyplatit vyváženější potrava. Každé dítě má však individuální potřeby, a tak si tento článek neklade za cíl radit v tomto smyslu.
 
Pro dětský mozek a jeho vývoj i schopnost koncentrace jsou důležité i omega 3 nenasycené mastné kyseliny Ty jsou obsaženy například ve lněném, konopném, dýňovém nebo pupalkovém oleji, případně v rybím tuku  (1-3 čajové lžičky denně).
 
Dětem také může škodit přemíra chemie a éček v jídle. Také pomůže tzv živá a čerstvá strava, ovoce a zelenina, a omezení průmyslově zpracovaných potravin, které obsahují mnoho potravinových aditiv, jako jsou limonády, sladkosti polotovary, příliš tučná smažená nebo slaná jídla. 
 
Pití čisté vody pomáhá tělu záskat energii a čistit se. Bylinné čaje mohou také vemli pomoci. Příliš mnoho limonád coly a pitíček s éčky taky nejsou ideální. To už raději vyberte 100% džus.
 
Potíží dnešní doby je i silná kyselost organismu. Zelený ječmen nebo sladkovodní řasa spirulina doplňují cenné vitaminy minerály a aminokyseliny, ale nechte na dítěti ( po 3 roce života), jestli mu to bude chutnat.
 
 

Zdravá strava

Zdravé vaření pro miminka a batolata

01.05.2015 20:00
Zajímavým tipem pro zdravé jednoduché, chutné, pestré a barevné vaření, které zaujme miminka i batolata i jejich rodiče, pochází od anglické autorky Annabel Karmel a vyšla i v češtině. Více než stovka receptů jak připravit zeleninová pyré, jak průběžně přidávat aobohacovat jídelníček, a inspirovat...